Hemoroidy a dieta – czego unikać, aby nie bolało?

Odpowiednio skomponowany sposób żywienia podczas przebywania choroby hemoroidalnej to podstawa. Zmiany naczyniowe znacząco utrudniają codzienne funkcjonowanie, a przykre dolegliwości przez niewłaściwą dietę są jedynie dodatkowo wzmożone. Aby ich uniknąć wystarczy wiedzieć jakich produktów należy unikać, a o jakie wzbogacać swój codzienny plan żywieniowy.

Hemoroidy a dieta – czego unikać?

Przy zmianach naczyniowych związanych z odbytniczym układem żylnym największym problemem są niestety zaparcia, które dodatkowo potęgują ból przy wypróżnianiu. Należy więc bezwzględnie unikać wszelkich produktów, które mogą prowadzić do zaburzenia perystaltykę jelit. Znajdują się wśród nich między innymi:

  • biały ryż,
  • gorzka czekolada,
  • naturalne kakao,
  • słodycze,
  • banany,
  • kapusta,
  • oraz rośliny strączkowe.

Zdaniem ekspertów również przyjmowane napoje są niezwykle istotne. W miarę możliwości należy więc unikać przyjmowania:

  • mocnej herbaty,
  • kawy,
  • wysokoprocentowych alkoholi,
  • słodzonych napojów gazowanych,
  • oraz napojów energetyzujących.

Jak więc prawidłowo się odżywiać, aby nie potęgować przykrych dolegliwości związanych z hemoroidami?

Najważniejszy jest błonnik. Jeżeli w codziennej diecie nie ma go wystarczająco wiele można sięgnąć po apteczne suplementy diety stworzone na jego bazie. Dodatkowo w codziennej diecie należy postawić przede wszystkim na:

  • naturalne zioła ProctoVitale, które wspomogą pracę jelit,
  • suszone owoce – wśród nich znajdują się przede wszystkim śliwki, morele oraz figi,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe, w tym między innymi ciemne pieczywo, makarony oraz płatki zbożowe,
  • większość surowych owoców, z wyłączeniem na przykład bananów. Bezpieczne są jabłka, grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, czy kiwi,
  • a także surowe warzywa – na przykład marchew lub rzodkiew.

Względem napoi również w tej kwestii istnieje kilka zasad, którymi należy się kierować. Szczególny nacisk kładzie się na:

  • wodę mineralną,
  • słabą herbatę,
  • oraz herbaty ziołowe, które mogą przyspieszyć proces,
  • rekonwalescencji i gojenia się zmian hemoroidalnych.

W przypadku braku odpowiedniej wiedzy dotyczącej przyjmowanych posiłków zawsze warto skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Osoby z cukrzycą, nadwagą i otyłością także powinny konsultować się ze specjalistami, ponieważ według danych udostępnianych przez specjalistów znajdują się one w grupie podwyższonego ryzyka zachorowalności.

Dlaczego podczas niewłaściwej diety można odczuwać wzmożone dolegliwości bólowe?

W dużej mierze chodzi przede wszystkim o komfort wypróżniania. Guzki krwawnicze powodują trudności w defekacji, a zatwardzenia i zaparcia powodują dodatkowy ucisk w obrębie układu żylnego. Właśnie dlatego dla własnego bezpieczeństwa należy unikać produktów z wymienionej wyżej listy. Wielu pacjentów zadaje również pytanie, czy dieta przyspieszy proces gojenia? Poniekąd na pewno tak, choć zalecenia dotyczące żywienia skupiają się przede wszystkim na złagodzeniu przebiegu. Do faktycznego leczenia stosuje się specjalne produkty – apteczne oraz domowe, które wykazują wysokie właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne, przeciwbólowe, czy łagodzące świąd i pieczenie często towarzyszące hemoroidom. Czytaj więcej o zapobieganiu hemoroidom.